Blog

Koja vas uvjerenja sputavaju u življenju uravnoteženog života?

Danas je pravo vrijeme za samorefleksiju.

Ako ste pod stresom, živite neuravnoteženim životom i ne brinete dovoljno o sebi, možda mislite da loše organizirate vrijeme ili da 24 sata u danu naprosto nisu dovoljna da biste obavili sve dnevne zadatke. No, ako dublje pogledate u sebe, možda otkrijete da nije vrijeme problem, nego vaše viđenje sebe i onoga što smatrate da „morate“ i „trebate“ činiti kako biste zaslužili unutarnji mir i sreću.

Prvi korak prema napretku je svjesnost o tome što očekujete od sebe u svojoj svakodnevici.

Suprotnost sreći nije nesreća nego osjećaj bespomoćnosti – beskrajne to do liste popraćene apatijom uz osjećaj da stalno nešto „moramo“ i „trebamo“, iako to zapravo ne želimo, ne trebamo, a ni ne moramo. Naš je unutarnji dijalog pun uvjerenja i očekivanja koja oblikuju naš svijet i često ih nismo ni svjesni.

Uvjerenja koja nam pomažu da idemo prema ciljevima koje želimo postići nazivamo podržavajućim, a ona koja nas na tom putu sputavaju nazivamo ograničavajućim.

„Moram obaviti sve zadatke kako treba, biti dobra u svemu što radim i uvijek sposobna samostalno se nositi sa svime što mi se u životu događa.“ Ponekad se ulovim kako umjesto svoje odjeće nosim odijelo superheroja. Tada shvatim kako pokušavam sakriti sve one mekane dijelove sebe za koje sam povjerovala da su nedovoljno snažni da bi ih pokazala drugima.

Nerealistična očekivanja prema sebi i drugima dovode nas do osjećaja nezadovoljstva, napetosti i frustracije.

Nosite li i vi ponekad kostim superheroja? Koja vas vlastita uvjerenja i očekivanja sputavaju u življenju uravnoteženog života? Dopustite si da odgovor ispliva na površinu – ili dopustite stručnjaku mentalnog zdravlja da vam u tome pomogne.

Potrudite se biti ljubazni prema sebi umjesto savršeni.

Samootkrivanje je putovanje koje će vas nagraditi na brojne načine. Jednom kada budete svjesni sebe i svojih ograničavajućih uvjerenja i očekivanja, životni izbori će postati očitiji i jasniji, a život uravnoteženiji.

Ako želite razumjeti svoja uvjerenja i očekivanja te poboljšati odnos prema sebi i drugima, potražite usmjerenje u vidu psihosocijalnog savjetovanja i obratite mi se s povjerenjem.